DE SKOTSKE VANVIDSPIRATER LAGDE AMAGER UNDER VAND

ALESTORM + SKÁLMÖLD + BOOTYARD BANDITS
AMAGER BIO, KØBENHAVN
15.03.19
Tekst og foto af Marcus Mørkedal

Det var koldt. Det blæste. Det var fredag aften, og der var metalfest i det nyligt genåbnede og renoverede Amager Bio. Aftenens program lød på cowboy metal fra de britiske Bootyard Bandits, viking metal fra de islandske Skálmöld, og så naturligvis pirate metal fra vores skotske venner i Alestorm, der sidst gæstede i Danmark på Copenhell sidste år til positive reaktioner fra publikum såvel som anmeldere. De kom fredag aften tilbage på deres såkaldte SkálStorm tour til et næsten udsolgt Amager Bio, hvor de sidst spillede i 2010 med Sabaton og Orphaned Land. Det var de britiske cowboys i Bootyard Bandits, der skulle åbne ballet.

BOOTYARD BANDITS
Med kun én single udgivet var der ikke mange muligheder for at danne kendskab med Bootyard Bandits, før de gik på scenen. Dog vil jeg sige, at den musikvideo de har udgivet til singlen ”Hoedown Showdown” til gengæld er noget af det sjoveste og dummeste jeg har set på samme tid. Nummeret, der ikke i sig selv er noget særligt, bliver præsenteret i form af en LEGO stopmotion video, og den er et must see alene af den grund. Deres musikalske stiv favner om hard rock, folk og country, og for at understrege at de altså mener cowboytemaet, har de endda en banjospiller, og samtlige medlemmer var iklædt deres mest passende western fastelavnskostumer.

Man kunne argumentere for, at temaet blev smurt lige lovligt tykt på med sceneshowet, der var komplet med et par oppustelige kaktusser, men på den anden side er det ikke meningen, at der skal kunne hentes seriøsitet i deres musik i første omgang. Med numre som ”M.I.L.F”, ”Shirt Potatoes” og ”Cowboys and Indian Takeaway” bliver der ikke lagt skjul på, at de komiske indfald er vigtige for musikken. Selvom det kunne lade til, at de ikke tager sig selv alt for seriøst, bød de alligevel på et par fængende countryrock hooks, der gjorde det umuligt ikke at lade sig rive en lille smule med.

Bandet kom lidt langsomt fra start, og det er altid en tjans for et ukendt opvarmningsband at skulle overbevise publikum, men når lyden mildest talt ikke er i top, kan du gange den udfordring med 10. Frontman CJ Handsomes mikrofon var skruet alt for langt ned på de første par numre, og Two Puds bas var nærmest ikke til at høre overhovedet. Bandet kommenterede ikke selv på det, og det blev skam også fikset før de skød nummeret ”Country Music” i gang.

For et band så nyt som Bootyard Bandits, der slog hovederne sammen sidste år, er de meget trygge på en scene, og udviste stort overskud hele vejen igennem deres sætliste, der bød på både fællessang og banjoshred. Deres optræden var kort, men for mig lang nok til at konstatere, at de var meget veloplagte som support trods enkelte problemer.

Sætliste
1. M.I.L.F
2. One Hell of a Night
3. Country Music
4. Shirt Potatoes
5. Cowboys and Indian Takeaway
6. Ladies’ Man
7. Hoedown Showdown

SKÀLMÖLD
Måske aftenens mest musikalske band, islandske Skálmöld, gik på scenen kort efter luften var taget ud af Bootyard Bandits kaktusser. Skálmöld er noget større og ældre end det sidste band, og her var fremmødet skam også noget vokset en del. Skálmöld er et band jeg personligt har set frem til at høre live, og jeg vidste at de var dygtige, men hvad jeg ikke havde regnet med, var at de ville levere aftenens bedste optræden. Det var ikke nær den fest som Alestorm ville skabe, men musikalsk leverede de en koncert i langt højere kaliber. Fra sekundet de gik på scenen til de sidste stykker af ”Kvaðning” spillede Skálmöld så overbevisende, at jeg fuldstændig glemte, at det faktisk var Alestorm jeg hovedsageligt var kommet for. Deres koncert var et eksempel på, at man ikke behøver at klæde sig fjollet ud, diske op med diverse gak og løjer, eller danse rundt på scenen i kilt, for at levere et fedt show med et bestemt tema.

Frontman Björgvin Sigurðsson præsenterede på dansk mange af numrene, men i det hele taget var der en del mindre kommunikation mellem band og publikum end der var fra både Bootyard Bandits og Alestorm. Det betyder ikke så meget, men i det hele taget føltes Skálmöld og Alestorm som en lidt skæv kombination på sådan en aften. Selvom det er Björgvin Sigurðsson der leverer vokalen for Skálmöld, er der intet spor af lead singer’s disease at finde i ham fra gulvet af salen af dømme. Det er faktisk sjældent at se et en koncert, hvor alle medlemmerne i et band får så bred mulighed for at skinne så meget selv, som de gjorde i går. Både bassist Snæbjörn Ragnarsson og keyboardspiller Gunnar Ben leverede lead vokal flere steder på sætlisten, der gav noget ekstra variation til deres show, som i forvejen havde mange lag rent musikalsk.

Deres sætliste bød på en masse blandet fra fem forskellige albums. Der var numre lange som korte, tunge som bløde og aggressive som episke. De gjorde mesterlig brug af backingvokalerne om det så gjaldt almindeligt kor, growls over clean vokal eller vice versa. Det er sjældent at jeg sidder tilbage efter en koncert uden at kunne sætte en finger på noget, men det er i høj grad tilfældet her. Om det så er lyd, lys eller performance, så var det hele i top. Skalmöld var fremragende i Amager Bio, hvor de fyldte hele salen op med deres storslåede lyd, som sagtens kunne egne sig til de helt store stadioner.

Sætliste
1. Árás
2. Gleipnir
3. Sverðið
4. Miðgarðsormur
5. Niflheimur
6. Narfi
7. Móri
8. Niðavellir
9. Að vetri
10. Kvaðning

ALESTORM
Efter den storslåede triumf som Skálmöld bød på, var det tid til hovednavnet, de skotske pirater i Alestorm. Der gik ikke længe før deres kæmpe signatur gummiand blev pustet op efter Skálmöld havde takket af. Alt tydede på, at det ville blive et brag af en fest. De havde lige spillet på Voxhall i Århus, som efter sigende skulle have været en succes, og der var fællessang af Alestorm hits som ”Drink” og ”Fucked With an Anchor” fra publikum allerede en halv time før bandet var gået på. Alestorm havde altså en del at leve op til, og nu var tiden inde.

De sædvanlige Queen stadion hits der havde lydt over højttalerne i godt og vel et kvarter stoppede, lyset dæmpede, og de skotske pirater indtog salen med et af deres største hits, ”Keelhauled”. Dernæst blev publikum tæsket igennem med deres selv titlede nummer ”Alestorm”, ”Magnetic North” og ”Mexico”. Det sidste nævnte kunne let betegnes som det essentielle Alestorm nummer. Det er velspillet, gennemtænkt og så har det den charme og humor som ikke er til at tage fejl af. Et nummer der starter ud med arkade musik, rimer ”alcohol is free” med ”alcohol is free” i første vers og kraftigt lægger op til fællessang får ikke mere Alestorm faktor.

Der var flere højdepunkter under koncerten. Et af dem var under ”Nancy the Tavern Wench”, hvor moshpitten blev forvandlet til et skibsdæk, hvor publikum satte sig ned og roede i takt til musikken. Normalt hører metalkoncerter og mavebøjninger ikke sammen, men der var ingen der brokkede sig over at blive motioneret på den måde. Normalt tjekker jeg ikke op på diverse bands sætlister før jeg tager til koncert med dem, så det overraskede mig meget, at de derefter spillede det lange og episke nummer ”1741 (The Battle of Cartagena)”, hvilket uden tvivl er noget af det bedste de har lavet. Udførslen af dette nummer især var i topklasse, så selvom Alestorm flittigt prædiker med hvor mange bajere og hvor meget rom de drikker, har de nok været de mest ædru i Amager Bio den aften. Selvfølgelig tager det lidt af deres fordrukne pirat image, men Alestorm er heldigvis så meget mere end det.

Sætlisten bød også på det sædvanlige cover af Taio Cruz’ kæmpehit ”Hangover”, hvor både Alestorms helt egen ”Beef Guy” Phil Philps hjalp til med vokalen, og CJ Handsome fra Bootyard Bandits tog over på den akustiske guitar. Det var ganske enkelt umuligt ikke at have en fest under samtlige 17 numre de skotske galninge stillede op med, og det blev især understreget med det muntre cover af Pirates of the Seas ”Wolves of the Sea” og naturligvis ”Fucked with an Anchor”, der hurtigt efter udgivelsen af deres nyeste album, No Grave But The Sea, er blevet en af deres mest populære sange. Det var også aftenens desværre sidste nummer og en afslutning på en enormt fed aften som ikke bliver glemt foreløbigt.

Sætliste
1. Keelhauled
2. Alestorm
3. Magnetic North
4. Mexico
5. Over the Seas
6. The Sunk’n Norwegian
7. No Grave but the Sea
8. Nancy the Tavern Wench
9. 1741 (The Battle of Cartagena)
10. Hangover (Taio Cruz cover)
11. Pegleg Potion
12. Bar ünd Imbiss
13. Captain Morgan’s Revenge
14. Shipwrecked
15. Drink
16. Wolves of the Sea (Pirates of the Sea cover)
17. Fucked with an Anchor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *