NORWAY ROCK FESTIVAL VAR GODT KØRENDE, MEN SÅ SKETE DET, DER BARE IKKE MÅTTE SKE. DÅRLIGT VEJR OG ANDRE FAKTORER HÆRGEDE FESTIVALEN, MED DET RESULTAT, AT SORTE TAL BLEV TIL RØDE. SÅ RØDE, AT KONKURSEN VAR EN REALITET. NORWAY ROCK FESTIVAL AFGIK VED DØDEN. MEN NU ER FESTIVALLEN GENOPSTÅET FRA DE DØDE OG TILBAGE IGEN FOR FULD MUSIK.
Af Thomas Thomsen
Norway Rock Festival havde lige fejret deres 5 års jubilæum. Festivalen der så dagens lys tilbage i 2006, havde vokset sig større og større fra år til år. Med et program der mere eller mindre kun havde norske bands på plakaten i de første år, begyndte de at annoncere store internationale navne, som Twisted Sister, Megadeth, Motörhead, Alice Cooper og Killswitch Engage, bare for at nævne nogle stykker. Alt var fryd og gammen.
KATASTROFEÅRET 2011
Men som lyn fra en klar himmel skete det, som enhver festivalarrangør nok frygter mest. Vejret og andre faktorer artede sig ikke, som man kunne håbe, og et underskud på flere millioner stod ikke til at ændre. En drengedrøm var pludselig blevet til et mareridt, og resultatet blev, at hele arrangementet gik konkurs. Kvinesdal var skudt tilbage til en lille flække i det sydvestlige Norge.
– Vi var måske blevet lidt forblændede af vores egne ambitionerne og ikke mindst succes. Vi havde vokset os lidt for store. Realistisk set, kunne vi ikke følge med tempoet. Publikum havde en forventning om, at vi kunne præsentere de helt store navne som Metallica, AC/DC og Iron Maiden. Vi måtte sande, at vi ikke kunne følge med vores egen udvikling, indleder promoter Kjell Arne (Kelly) Aamot åbent vores telefonsamtale.
BRÆNDER FOR MUSIKKEN
Kelly var en af arkitekterne bag festivalen, som i starten bar navnet Kvinesdal Rock Festival. I 2008 skiftede festivalen navn til Norway Rock Festival.
– En kammerat og jeg havde i flere år været på Sweden Rock Festival. Vi havde den her brændende fornemmelse for musikken og var opsatte på at gøre en stille drøm til virkelighed i vores eget hjemland, forklarer Kelly.
I 2006 kunne de så præsentere den første udgave af festivalen i den lille by Kvinesdal i det sydvestlige Norge. En by med cirka 5.500 indbyggere, som ligger en times kørsel fra Kristiansand.
– Det var ikke nemt i starten. Det krævede virkeligt hårdt arbejde. Men som tiden gik begyndte vi, at etablere vores navn i branchen. Vi opbyggede et netværk og fik et godt ry. Både blandt publikum og ikke mindst artisterne, som var begejstrede for vores måde at behandle dem på. De var med til, at sprede det gode budskab om festivalen. Dette har helt sikkert også været med til, at vi har kunne præsentere de navne vi har gjort gennem tiden, siger Kelly.
Navne som Twisted Sister, Megadeth, Motörhead, Alice Cooper og Killswitch Engage har været på plakaten bare for, at nævne nogle få stykker. Flere af dem har endda optrådt på festivalen gentagne gange. En line-up der havde erstattet de første års program, der mere eller mindre kun bestod af norske bands.
– Twisted Sister gik så langt, som at sige, at det har været en af de bedste festivaler, de har optrådt på i deres lange karriere, forklarer Kelly med stolthed i stemmen.
GENOPSTÅET FRA DE DØDE
Trods konkursen i 2011 mistede de aldrig lysten til, at prøve igen, som følge af deres brændende lidenskab for musikken. 5 år skulle der dog gå før de var klar igen. At der også begyndte, at komme et pres fra publikummet, som havde haft festivalen som årlig destination, var også med til, at de fik modet til, at prøve igen. For som sagt er de ildsjæle, når det kommer til musikken.
– Vi trængte nok til en pause oven på den nedtur. Men nu er vi klar igen. Og med det bedste økonomiske udgangspunkt gennem festivalens historie, var der god rygstøtte, fortæller Kelly.
Man kunne jo så forledes til at tro, at de kunne være nervøse for, at det hele kan ende i fiasko endnu en gang. Men det gør de ikke.
– Vi frygter ikke for, at konkursen skal gentage sig igen. Vi har lært af vores fejl og vi skal prøve at undgå, at havne samme sted igen. Og det gør vi ikke. Vi har fokus på, at være mere økonomiske og lave bedre aftaler. Det handler om, at bygge festivalen op igen, men i et mere realistisk tempo end tidligere. Naturligvis udvikle festivalen i en større retning, men stadig med fokus på, at vi kan følge med til det, lyder det fra Kelly.
For Kelly og resten af folkene omkring Norway Rock Festival, handler det om, at bygge et solidt fundament som festivalen kan stå på. Bygge det op, sten for sten. Og mest af alt, undgå at falde i den samme fælde. Undgå af hele korthuset falder sammen igen, som var tilfældet i 2011.
– Vi er lidt forsigtige her til at starte med. Det skal dog ikke tages, som udtryk for, at vi ikke har ambitioner. For dem har vi helt klart. Men vi har ikke lyst til, at blive for store, for hurtigt. Vi søger mod det perfekte, hvad end det så er. I 2010 hvor vi fejrede vores 5 års jubilæum lukkede vi 25.000 publikummer ind over de fire dage, som festivalen varede. Det var det bedste år, også rent musikalsk, forklarer Kelly.
FORVENTNINGER TIL ÅRETS FESTIVAL OG FREMTIDEN
I 2016 var publikumstallet omkring 7.500 over to dage. Hvis de kan ramme det igen, vil Kelly være tilfreds.
– Hvis vi kan ramme samme niveau, som vi gjorde sidste vil jeg være tilfreds. Men jeg håber da på, at vi kan øge publikumstallet til 4.-5.000 pr. dag. Hvis det lykkes vil jeg stå med armene i vejret. Men lad os nu se, siger Kelly.
Inden årets festival er gået i gang, er planlægning i forhold til 2018 allerede i gang.
– 2018 er allerede i støbeskeen. Vi har så godt som det ene hovednavn i hus. Men det bliver en hemmelighed indtil videre. Hvis alt går efter planen kan vi annoncere under dette års festival. Men lad os se, hvad det ender med fortæller Kelly hemmelighedsfuldt.
På længere sigt er drømmen, at kunne præsentere et af de allerstørste navne på den internationale scene.
– Da vi gik konkurs havde publikum en forventning om, at vi kunne præsentere, Metallica, AC/DC eller Iron Maiden som hovedattraktionen. Der skal da ikke hersker nogen tvivl om, at det vil den ultimative drøm, hvis vi kunne få et af de bands på plakaten, lyder det drømmefuldt fra Kelly.
Udfordringen i forhold til de helt store bands og niveauet efter dem er, at priserne er eksploderet gennem tiden.
– Bare siden vi startede i 2006 kan jeg se en eksplosiv udvikling i hvad det koster, at få bands på plakaten. Jeg tror det hænger sammen med, at de ikke tjener de samme penge på pladesalg som de har gjort tidligere og derfor skal hente det ind andre steder fra. Vores udfordring er, at balancere så vi både præsentere et attraktivt program, men også inden for fornuftige økonomiske rammer. Så vi vil ikke skaffe dem for enhver pris, lyder det realistisk fra Kelly.
Uanset hvad arbejder Kelly og resten af folkene bag Norway Rock Festival på, at forny og udvikle festivalen.
– Vi vil gerne undgå, at det blive sammen program hvert år. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke har gengangere på programmet, men der skal gå lidt tid imellem, så publikum også er sultne efter, at se dem. Vi prøver, at sammensætte et program som favner bredt og jeg synes vi er lykkes med det indtil videre, sige Kelly.
NÅR DU FØRST HAR BESØGT OS, VENDER DU MED GARANTI TILBAGE
Kelly garanterer, at hvis jeg først har besøgt Kvinesdal, så vender jeg tilbage.
– Jeg har garanterer, at du får en totaloplevelse uden sidestykke, hvis du kommer til Norway Rock Festival. Det hele et tæt på, da vi er på et lille område. Alle hygger sig. Stemningen er god. Alle hilser på alle. Det er en festival hvor ro og tryghed er sandheden. Musikken er god. Du skal opleve det på egen krop. Så ved du hvad jeg mener, forklarer Kelly afslutningsvis.
Om vi ses til Norway Rock Festival 2017, må tiden vise. Men Kelly har solgt festivalen på bedste vis, uden vi dog snakkede om ølpriser. Norway Rock Festival kører af stablen den 7.-9. juli 2017, hvor Kvinesdals indbyggertal bliver for en weekend mere end fordoblet. På plakaten er In Flames, Europe, Krokus og mange mange flere.